Cum sa iti pornesti propria afacere online

Cuprins:
1. Cum alegem specificul magazinului online
2. Pregatirea afacerii
3. Dezvoltarea site-ului
4. Fotografia de produs
5. Lansarea site-ului
6. Livrarea produselor
7. Ganduri si incurajari

Interviu cu Oana Georghiu – manager si fondator magazin online Pink NailsPentru ca sunt multe intrebari pe care ni le punem atunci cand vrem sa deschidem o afacere online, ne-am decis sa va ajutam cu cateva sfaturi oferite de o femeie deosebita, client si prieten, care a reusit alaturi de sotul ei sa porneasca un magazin de succes.

 

1. Cum alegem specificul magazinului online

Oana Gheorghiu avea 23 de ani cand a luat nastere Pink Nails, un site aflat intre primele in domeniul beauty pentru femei in Romania. Ea se afla printre cei care au stiut dintotdeauna ca vor sa aiba propria afacere online (magazin de produse beauty). 

Specificul magazinului  a fost ales bazandu-se pe ceea ce ii place si ceea ce cunoaste mai bine: “Intotdeauna am fost atrasa de domeniul beauty, iar faptul ca pe toata perioada facultatii am lucrat ca tehnician-protezist unghii, a influentat specificul magazinului.”

2. Pregatirea afacerii
Cunoaste bine ceea ce vei vinde!

Oana crede ca cel mai important lucru in pregatirea unui business online este sa cunosti foarte bine produsul pe care urmeaza sa il comercializezi. Ea si-a dedicat cea mai mare parte din timp acestui lucru, restul ne spune ea, vine de la sine.

“Intotdeauna am testat produsele inainte de a alege un furnizor. Este foarte important pentru mine ca produsele sa indeplineasca toate cerintele, din acest motiv fiecare produs comercializat pe site-ul nostru este testat cel putin 2 luni, inspectat atat din punct de vedere estetic cat si functional si calitativ.”

Invata in permanenta!

Cand au inceput aceasta afacere online au invatat cate putin din toate: fotografie, marketing, dezvoltare produs. Astfel au ajuns sa stie ce cerinte au pentru o fotografie perfecta, dar si sa isi realizeze singuri anumite materiale de marketing (bannere, reclame, etc), iar implicarea lor a dat roade, ajutandu-i ulterior sa aleaga cei mai buni parteneri pentru fiecare segment.

3. Dezvoltarea site-ului 

O mare dilema cand te decizi sa deschizi o afacere cu vanzare online este alegerea firmei care se va ocupa de site.

“In primul rand firma care va dezvolta si gazdui ulterior site-ul trebuie sa aiba toate instrumentele necesare, dar si capacitatea de a sustine un magazin online. O companie de tip ecommerce cu experienta iti poate garanta stabilitatea performantei.”

Este foarte important, in opinia Oanei, ca aceasta firma sa fie capabila sa ofere serviciile de design potrivite, dar si sa iti sustina cresterea pe parcurs prin adaptabilitatea serviciilor lor la necesitatile magazinului tau, la cresterea afacerii tale. O afacere online de succes nu poate exista fara un site pe masura.

4. Fotografia de produs
 
La inceput s-au ocupat ei de fotografia de produs

Cum spuneam si mai sus, la inceput s-au ocupat singuri de fotografiile de produs. Le-a fost greu, dar au invatat multe pe parcurs. In orice afacere online, trebuie sa te implici, sa inveti in permanenta si sa te adaptezi.

“Nu aveam nici aparatura dar nici cunostintele necesare.Nu este vorba doar despre faptul ca faci o poza pe care o incarci, este vorba ca acea poza sa atraga.In fond la un magazin online fotografia de produs este cea care vinde.”

Chiar daca produsul este “unul wow”, daca fotografia de prezentare nu este cum trebuie, nu vei convinge clientul sa aleaga produsul tau, ne mai spune Oana.

Experienta le-a aratat ca au nevoie de servicii profesionale

“ Nu le poti face pe toate. Intr-adevar a fost nevoie sa acumulam experienta in toate domeniile ce au legatura cu acest business, insa atunci cand afacerea creste ai nevoie de servicii profesionale.”

Pentru alegerea studioului au organizat un concurs, solicitand de la mai multe studiouri cate o fotografie pentru un produs pe care urmau sa il lanseze (Da, acum au propria gama de produse!!!). 

“Consider ca am ales cel mai bun studio, adica pe voi (n.e. Foto Film 365).”

5. Lansarea site-ului

Cu toti pasii de mai sus parcursi, ne vom pregati de lansarea site-ului. Ei au ales o companie pentru partea de marketing, dar conceptul a fost pregatit de ei.

“Studiile in domeniu m-au ajutat nu doar pentru partea aceasta de lansare, cat si pe partea de dezvoltare a afacerii pe tot parcursul timpului.” Studiile in domeniu au venit in ajutorul lor: “In fond, pe toata perioada liceului si a universitatii am studiat marketing-ul, iar acest lucru m-a ajutat in mare parte in alegerea instrumentelor corecte de promovare.”

Site-ul vostru nu va fi vizibil fara promovarea adecvata, fara o strategie de marketing bine pusa la punct. Este urmatorul pas firesc in dezvoltare pentru o afacere online.

6. Livrarea produselor

Ok, avem site-ul pregatit, am facut pozele de produs, ne-am pregatit si strategia de marketing. Lansam site-ul si incepem promovarea! 

Clientii vor face comenzi si aici promptitudinea livrarii este foarte importanta. Am intrebat-o pe Oana cum a ales ea firma de curierat si ne-a spus ca a tinut foarte mult ca aceasta firma sa aiba capacitatea sa livreze coletele lor in timp cat mai scurt.

Desigur, trebuie luata in calcul si partea de pregatire a coletelor. “Avem o echipa complexa de pregatire, verificare si ambalare. Punem mare pret pe customer service si ne dorim ca serviciile noastre sa fie cat mai rapide. La momentul de fata avem cel mai rapid serviciu de pregatire si expediere al coletelor din acest domeniu.”

7. Ganduri si incurajari 🙂

Pentru ca ne trebuie un pic de curaj si un pic motivare la inceput de drum, am rugat-o sa va transmita cateva ganduri si incurajari: “Sa nu inceteze sa viseze si sa isi seteze obiective. Faptul ca ai un vis de indeplinit te va face sa muncesti cat mai mult pentru a-ti atinge obiectivele propuse. Astfel vei ajunge la rezultatele dorite prin munca si rabdare.”

Speram ca acest articol v-a ajutat sa va asterneti pe hartie o lista de obiective si sa va porniti cu incredere o afacere online de succes !

IN CURAND vom posta un articol despre fotografia de produs, unde va vom impartasi din experienta noastra legata de echipamente, moduri de fotografiere si cateva sfaturi utile la inceput de drum.

Daca va intereseaza sa aflati mai multe despre oferta noastra pentru fotografii si filmelete pentru a deschide propriul magazin pe Amazon, dati click aici.